За опстанак нације потребно да 45 одсто жена има троје деце

Просечна старост у земљи је 43 године, што нас сврстава у старе нације, речено је након конститутивне седнице Савета за популациону политику. Министарка Славица Ђукић Дејановић указала је да само 40 општина у Србији има позитивну миграцију, односно у њима неко жели да живи.


Демографске проблеме Влада ће покушати да реши Стратегијом за подстицање рађања, у којој је једна од најважнијих ставки усклађивање рада и родитељства.

Демографске проблеме Влада ће покушати да реши Стратегијом за подстицање рађања, у којој је једна од најважнијих ставки усклађивање рада и родитељства.

Ђукић Дејановић каже да је од 2008. године, кад је донета Стратегија, урађено мало. У прилог томе истакла је да се Савет први пут, од формирања 2008, састао јуче.

Истакла је да задатак који су поставили није само посао Владе, већ целог друштва, да читав цивилни сектор треба да те идеје шири даље. "Озбиљан је проблем што нас по природном прираштају има 35.000 мање сваке године и 15.000 по основу спољних миграција", навела је.

На седници Савета смо одлучили да је потребна ревизија Стратегије, експерти треба у року до 90 дана да допуне и измене неке делове, рекла је Ђукић Дејановић. Она каже да је та стратегија била добра, и да се сада ради само допуна. Проблем је била примена.

Ми у овом моменту имамо 52 одсто жена са једним дететом, а да би дошло до обнављања, потребно је да 11 одсто жена у репродуктивном периоду има једно дете, 44 одсто двоје деце, 45 одсто троје.

Извор: Танјуг

деца, наталитет, репродукцја, србија
http://www.magacinportal.org/2017/08/23/za-opstanak-nacije-potrebno-da-45-odsto-zena-ima-troje-dece/
За опстанак нације потребно да 45 одсто жена има троје деце За опстанак нације потребно да 45 одсто жена има троје деце Reviewed by Гладиус on август 23, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.