Данас откривање споменика српском хероју Милану Тепићу

[caption id="attachment_50415" align="aligncenter" width="600"] Српство памти хероја, графит посвећен Милану Тепићу[/caption]

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар одбране Александар Вулин предводиће церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 26. годишњице од смрти народног хероја Милана Тепића, у петак, 29. септембра 2017. године у 14 часова.


Тим поводом планирана је и церемонија свечаног откривања новог споменика посвећеног народном хероју Милану Тепићу на углу улица Љутице Богдана и кнеза Александра Карађорђевића на Дедињу. После свечане церемоније откривања споменика уследиће полагање венаца и одавање почасти, као и обраћање министра Зорана Ђорђевића.

Поред министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и министра одбране, венце ће положити и одати почаст представници Министарства одбране и Војске Србије, чланови породице народног хероја Милана Тепића, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

[caption id="attachment_54882" align="aligncenter" width="600"] Споменик народном хероју мајору Милану Тепићу постављен је недавно на зеленој површини у близини Клиничко-болничког центра «Драгиша Мишовић»[/caption]

Милан Тепић је рођен у месту Комленац код Козарске Дубице, 1957. године.
29. септембра 1991. године  погинуо је у Беденику код Нове Раче, не желећи да препусти непријатељу велико складиште оружја и муниције које му је чувао.

Мајор Милан Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе. Ово дело многи су упоредили са сличним потезом ресавског војводе Стевана Синђелића.



Председништво СФРЈ је 19. новембра 1991. године постхумно одликовало мајора Милана Тепића „за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару“ Орденом народног хероја Југославије и прогласило народним херојем Југославије.

Министарство
Извор: srb.news-front

Премијерно приказан филм "Небо над Бјеловаром"


У Свечаној сали Дома Војске Србије премијерно је приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром", аутора Недељка Лајшића, посвећен народном хероју Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу, који су погинули у том граду, септембра 1991. године.

Филм, који је сниман на бројним локацијама у Босни и Херцеговини, настао је уз подршку приједорске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, а потписује га бројна екипа. Осим аутора, ту су новинарка Гордана Вила, сниматељи Дејан Косић и Дејан Мариновић и монтажер Бојан Куртовић.

У обраћању присутнима, председница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и извршни продуцент филма Здравка Карлица, истакла је да она и њени сарадници добро знају како је остати без најближих.

"Сви су они наши хероји јер су дали живот за отаџбину. На почетку наше борбе, мајор Тепић и Стојадин Мирковић показали су своје херојство, а њихов пример су следили други", рекла је Карлица и додала да је филм покушај да им се одуже и да их сачувају од заборава, те да је то дуг према херојима.

Аутор филма Недељко Лајшић, који иза себе има 20 документарних филмова, од којих су многи награђени на међународним фестивалима, у свом кратком обраћању, у име екипе која је радила филм захвалио се посетиоцима и истакао је да је срећна земља која је имала Милана Тепића и Стојадина Мирковића.
Предлог Магацин-а: Живот и смрт хероја мајора Милана Тепића

Извор: РТС

Милан Тепић, откривања споменика, србија
http://www.magacinportal.org/2017/09/29/danas-otkrivanje-spomenika-srpskom-heroju-milanu-tepicuanas-otkrivanje-spomenika-heroju-milanu-tepicu/
Данас откривање споменика српском хероју Милану Тепићу Данас откривање споменика српском хероју Милану Тепићу Reviewed by Гладиус on септембар 29, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.