"Зид плача": У спомен хероја са Кошара

[caption id="attachment_54792" align="aligncenter" width="600"] Фото: Лана Стошић/Мондо[/caption]

У центру Београда постављен је нови "Зид плача" са фотографијама хероја са Кошара.


После ужасних фотографија мучених, а потом убијених Срба на Косову и Метохији, али и у Братунцу и у Сребреници током рата 90-их година прошлог века, испред Дома народне Скупштине постављен је "Зид плача" посвећен херојима са Кошара.

У одбрани карауле Кошаре код Ђаковице у току НАТО бомбардовања 1999. године погинуло је 108 припадника Војске Југославије.

Један од њих, Тибор Церна, недавно је добио споменик у Дебељачи.
Пред Магацин-а: Смртно рањен окренуо се ка својим друговима у рову и рекао: „За ову земљу вреди погинути”

Према тврдњама својих другова из јединице, Церна је током борби 27. априла 1999. својевољно напустио заклон како би помогао да се открије положај непријатељског снајперисте, вероватно припадника француске Легије странаца, који је данима задавао много проблема ВЈ.

Након што је напустио ров, Церна је погођен метком у груди али је, иако тешко рањен, успео да се одржи на ногама до следећег метка који га је погодио у врат, што је било први пут да је тај снајпериста пуцао два пута са истог места.

То је омогућило снајперисти Војске Југославије да открије положај непријатеља и да га ликвидира.

На Велики петак, 9. априла 1999. године, удружене снаге терористичке Ослободилачке војске Косова, регуларне војске Албаније и НАТО-а, који су давали ваздушну подршку, покренуле су велику офанзиву на граничну караулу Кошаре, на граници тадашње Савезне Републике Југославије и Албаније.
Предлог Магацин-а: Ратни ветеран: Кошаре су била прва линија одбране отаџбине

Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са Кошара.

Извор: Мондо

београд, Зид плача, кошаре, србија, хероји
http://www.magacinportal.org/2017/09/20/zid-placa-u-spomen-heroja-sa-kosara/
"Зид плача": У спомен хероја са Кошара "Зид плача": У спомен хероја са Кошара Reviewed by Гладиус on септембар 20, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.