Матуранти гимназије „ Јованка Радивојевић Кица“ из Призрена обележили 20 и 40 година матуре

Јуни- месец матуре, дивних матурских хаљина девојака и првих свечаних одела момака. Јуни 1977, месец када је свако од нас схватио да је крај несташлуцима и дечјим сновима и да смо закорачили у свет одраслих. Онда нас понесе живот и избледе сећања на најлепша другарства, једина права, све до једног поновног сусрета-годишњице матуре.


Тим поводом су се овог јуна 2017. године поново срели матуранти гимназије у Призрену, генерације 1997 и 1977 године. Живот је ове људе отргао са свог огњишта, царског града Призрена, раселио их по целом свету, Србији, Црној Гори, БиХ, Кенији, Немачкој, Финској и ко зна где још, те су се овај пут окупили у једној старој кафани у Београду.

Позив за окупљање после толико година, затекао је многе. Питали су се да ли ићи или не, да ли су спремни да се појаве промењеног изгледа, са првим борама на лицу, неким килограмом више, хоће ли се препознати, шта обући, шта рећи?

Они који нису могли, хтели или смогли снаге да дођу и да се за тренутак врате у гимназијске дане пропустили су један велики животни тренутак, нешто што се памти и прича.

Они који су дошли, после више деценија, препознали су се по осмеху, говору, лику, држању, или једноставно по томе што су се окупили на договореном месту.

Било је потребно кратко време да се за час врате у дане матуре, да се присете својих школских дана, учења, несташлука, професора, својих првих оцена, да размене своје утиске, кратко испричају о свом досадашњем животу и плановима за будућност.

„Генерација која је матурирала 1977. године је једна од најуспешнијих. Са знањем које су понели из гимназије, вредно су радили и сада су правници, економисти, лекари, професори, електроинжењери, програмери, али пре свега добри и поштени људи. Похађати гимназију „Јованка Радивојевић Кица „ у Призрену, је велика част. За добијену двојку било је потребно знанје као за петицу у многим другим школама. Професори, којих су се радо сетили, били су познати по строгим критеријумима. Иако смо им због тога давали надимке, захвални смо им јер смо стекли знање за цео живот“- рекао је наш друг, адвокат Милован Стојановић који се у име свих обратио и своје другове позвао да се следеће године окупе у Јагодини где он живи и ради.

[caption id="attachment_54071" align="alignleft" width="330"] Гимназија ЈР-Кица у Призрену основана 14. јануара 1913. године.[/caption]

Планирају да се од сада окупљају чешће, да се не забораве, да њихово дружење потраје.

У истој сали, исте ноћи, још једна прослава. Матуранти генерације 1997.године, која је те ноћи славила 20 година матуре, видно су били расположени. Уз игру и песму славили су свој сусрет после толико година, срећни што су се видели, успоставили контакте и присетели се школских дана.

У генерацији 1977. препознали су пријатеље својих рођака, родитеља, људе о којима су чули или су их као деца познавали.
Одрасли уз музику Кемала Монтена, Микија Јевремовића, Бјелог дугмета, Индекса и других врсних група и певача, те ноћи су били принуђени да у неком другом граду слушају неку другу, новокомпоновану музику, али је њима и поред тога, сусрет био незабораван. Разменили су бројеве телефона, имејл адреса, и већ сутрадан су пристизале старе и нове фотографије са радних акција, рођендана, школовања, заказују се сусрети и разговори уз кафу из једног краја Србије у други. Остало је много тога недореченог, али живот је пред њима.

Жеља им је да се поново окупе у Призрену, да прошетају старим улицама, шадрваном, да се подсете на најлепше дане своје младости.

Упорни су и верују да ће успети у томе.

Аутор: Александра Димитријевић

годишњица матуре, призрен, србија
http://www.magacinportal.org/2017/06/23/maturanti-gimnazije-jovanka-radivojevic-kica-iz-prizrena-obelezili-20-40-godina-mature/
Матуранти гимназије „ Јованка Радивојевић Кица“ из Призрена обележили 20 и 40 година матуре Матуранти гимназије „ Јованка Радивојевић Кица“  из Призрена обележили 20 и 40 година матуре Reviewed by Гладиус on јун 23, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.