У Мађарској пронађена србуља из доба Немањића

[caption id="attachment_53827" align="aligncenter" width="600"] Пиротска србуља (Празнични минеј), 13-14 век[/caption]

Реч је о делу „Празнични минеј“ из друге половине 13. или прве половине 14. века, коме се после нацистичког бомбардовања Србије изгубио траг све до 1961. године.


Истраживач црквеног архива Старе цркве у Пироту Жељко Перовић, скидајући столетну прашину са заборављених и досад неистражених црквених списа саборног пиротског храма – Старе цркве, ушао је у траг изузетно вредној књизи писаној на пергаменту и насталој у доба Немањића.

За њу се дуго у Пироту мислило да је уништена у бомбардовању Народне библиотеке у Београду, али је према Перовићевим речима, она ипак пре бомбардовања „мистериозно нестала“, да би се у другој половини 20. века појављивала на појединим аукцијама, била део приватних колекција широм Европе, а од 1961. налази се у музеју у Дебрецину, у Мађарској.

Тако је, чудним сплетом околности, ова изузетно вредна књига избегла уништење у два светска рата и два бомбардовања.

Како је казао истраживач Перовић, реч је о књизи под називом „Празнични минеј“, из друге половине 13. или прве половине 14. веку, коју стручњаци за ову области називају рукописном србуљом. „Празнични минеј“ украшен је орнаментима и садржи 211 листова – пергамената писаних руком, уставним писмом на српскословенском језику.

Са дужим паузама, архив проучавам од 2013. године. Њему сам нарочито био посвећен од почетка септембра до краја 2016. године. За та четири месеца успео сам да прелистам читаву грађу смештену у преко 40 џакова и притом направим око 25.000 снимака мени лично занимљивих докумената. Велику захвалност дугујем и старешини храма Миљану Панићу, који је препознао значај сређивања и формирања црквеног архива, а мени омогућио прва истраживања у њему – каже Перовић за Пину и додаје:

За само постојање пиротских србуља сазнао сам пре неколико година из једног старог шематизма Епархије нишке за 1900. годину. У црквеном архиву сам пронашао преписку између нишке духовне власти и пиротских свештеника с краја 1883. и почетка 1884, у којој је договарана примопредаја четири „старих рукописних књига са шарама“ из Старе пиротске цркве – наводи Перовић.

Даљим трагањем за судбином књига контактирао је са стручњацима Народне библиотеке у Београду да би у каталогу Љубомира Стојановића из 1903. препознао рукописе и сазнао да је пиротски „Празнични минеј“ настао у време Немањића, у другој половини 13. или првој половини 14. века.

Овај споменик пиротске средњовековне писмености ми данас не можемо да вратимо из мађарског музеја, али наш град Пирот и сви Пироћанци треба да учине све што је у њиховој моћи да градска библиотека добије бар једно квалитетно фототипско издање, које ће потом бити презентовано грађанима, ђацима, истраживачима и туристима као важан део идентитета нашег града – закључује истраживач Жељко Перовић.

Извор: ИН4С

мађарска, пирот, србија, Србуља
http://www.magacinportal.org/2017/06/01/u-madjarskoj-pronadjena-srbulja-iz-doba-nemanjica/
У Мађарској пронађена србуља из доба Немањића У Мађарској пронађена србуља из доба Немањића Reviewed by Гладиус on јун 01, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.