Гускова: Односи између Русије и Црне Горе ће наставити да се погоршавају

[caption id="attachment_45105" align="aligncenter" width="575"] Јелена Јуријевна Гускова, академик САНУ, Руководилац Центра за савремену балканску кризу при Руској Академији Наука[/caption]

„Донедавно се сматрало да су Руси и Црногорци браћа. То је у крви свих Црногораца, и ниједан Црногорац није могао да помисли да ће постати непријатељ Русије ако земља уђе у НАТО“, рекла је у интервјуу за RT руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института славистике РАН Јелена Гускова.



Гускова сматра да је главни разлог због којег НАТО зове Црну Гору у своје редове супротстављање руском утицају на Балкану.

Европа и САД су инсистирале на томе да Црна Гора уђе у НАТО само да би напакостиле Русији, да би јој показале да јој чак и најпреданији пријатељи окрећу леђа“, рекла је Гускова. Она такође сматра да Мило Ђукановић више неће бити потребан Европи када испуни тај задатак.

Тако се и објашњава антируска реторика црногорског руководства, које је оптужило Москву за организовање пуча против Ђукановића. „Русија се није мешала у унутрашњу и спољну политику свих балканских земаља, али унутрашњи отпор према НАТО-у се морао на неки начин сломити. Зато је било потребно измислити ситуацију и оптужити Русију за мешање у унутрашње послове“, каже професор Гускова.

Она такође предвиђа да ће се односи између Русије и Црне Горе само погоршавати након уласка земље у НАТО.

На тој територији на којој је, како су они мислили, Русија утицала, развијаће се НАТО инфраструктура. Обавезно ће се појавити војне базе и повећати број НАТО војника“, сматра Јелена Гускова.

А то ће утицати на туристичку привлачност земље, додаје она. Ипак, експерт не губи наду у бољу будућност.

Наши односи, посебно међу народима, ће ући у фазу стагнације, али никада се неће прекинути. Између Црногораца и Руса ће увек бити узајамне љубави“, верује Гускова.

Извор: Руска реч
*Напомена: Текст пренет уз дозволу редакције „Руске речи“


јелена гускова, нато, руси, русија, црна гора, црногорци
http://www.magacinportal.org/2017/06/06/guskova-odnosi-izmedju-rusije-crne-gore-ce-nastaviti-da-se-pogorsavaju/
Гускова: Односи између Русије и Црне Горе ће наставити да се погоршавају Гускова: Односи између Русије и Црне Горе ће наставити да се погоршавају Reviewed by Гладиус on јун 06, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.