У Хрватској нестало 7.000 српских икона а Хрватска данас тражи враћање још 1.000 спашених икона

Иако до данас нема трага о око 7.000 вредних српских икона несталих у Хрватској током рата, та земља тражи да јој Србија врати око 1.000 српских икона спасених од ратног вихора само захваљујући томе што су пре акција „Бљесак“ и „Олуја“ пренете у Србију.


Ово непроцењиво културно благо, које је било у веома лошем стању, у међувремену је рестаурирано у радионицама институција Србије, а данас је смештено у Ризници Музеја Српске православне цркве (СПЦ) у Сремским Карловцима, пише београдска „Политика“.

Управник Архива Српске науке и уметности у Сремским Карловцима, историчар Жарко Димић рекао је да је невероватна већ и сама помисао да би иконе требало да буду враћене хрватској држави, јер су оне власништво СПЦ и српског народа.

Значи сада би требало да вратимо светиње које су једва спасене, а да притом Хрватска није ништа учинила да поправи оно што су њене јединице уништиле, чак ни да попише ту штету, што представља огромну европску срамоту. То би било као да дајемо јагњад да их чувају вукови“ – каже Димић.

Он наглашава да је у ратном погрому у „Бљеску“ и „Олуји“ девастирано више од 200 православних цркава, а 75 уништено или спаљено.

Димић напомиње да се нигде не назиру размере страдања рукописа из 15, 16. и 17. века и богослужбених књига, а да „бечки сајмови антиквитета данас врве од српских икона и српских рукописних и богослужбених књига“.

Он подсећа да су Хрвати још у Независној Држави Хрватској извршили културни геноцид над српским народом у Карловцима и Срему, и наводи да су у Другом светском рату девастирали и опљачкали једну од најзначајнијих библиотека на Балкану – Патријаршијску библиотеку, а њених 20.000 књига на српском и другим језицима однијели у Загреб.

У Карловачкој гимназији усташе су уништиле цијелу збирку слика – дела Уроша Предића, Павла Чортановића, Захарија и Јакова Орфелина…, као и библиотеку Карловачке гимназије и Првог српског соколског друштва, опљачкали су Семинарију богословије, библиотеку богословског друштва „Слога“, књиге и слике Српске карловачке читаонице…српске манастире на Фрушкој Гори.

Димић је убеђен да је намера данашње хрватске државе, као и у време Независне Државе Хрватске, да створи хрватску православну цркву која ће потраживати имовину СПЦ.

То ће по њему, вероватно, бити следећи покушај, а „да би се хрватска православна црква показала у што бољем светлу, потребне су јој врхунски вредне иконе“.

Мислите ли да су Хрвати далеко од тога да од имовине СПЦ и српског народа почну да граде музеје и ризнице, као што то покушавају Албанци на Косову?“ – рекао је Димић.
Предлог Магацин-а: Судбина културног блага Срба из Хрватске

Извор: Блиц, Борба за веру

иконе, културно благо, Срби, хрватска
http://www.magacinportal.org/2017/09/05/u-hrvatskoj-nestalo-7-000-srpskih-ikona-hrvatska-danas-trazi-vracanje-jos-1-000-spasenih-ikona/
У Хрватској нестало 7.000 српских икона а Хрватска данас тражи враћање још 1.000 спашених икона У Хрватској нестало 7.000 српских икона а Хрватска данас тражи враћање још 1.000 спашених икона Reviewed by Гладиус on септембар 05, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.