Силан је био војвода Крста Ковачевић-Прешевски

[caption id="attachment_54614" align="aligncenter" width="402"] Kомитски/Четнички војвода Крста Ковачевић Трговишки, 1910. год у пуној ратној спреми[/caption]

Све до Другог светског рата, препричавала се опклада између војводе Крсте и турског кајмакама (управника места) у Бујановцу. Почело је почетком јесени у Пчињи.


Четворица турских жандарма , пребила су неколико Срба из Пчиње и опљачкала им куће. Сељаци су одмах отишли до војводе Крсте и тражили заштиту. На позив војводе, чета се поново окупила и турски жандари су заробљени. Војвода је наредио да се закопају у балегу,тако да им само глава вири из ње.Наредио је гајдашу да свира и да се народ окупи. То је била порука и Србима и Турцима. Власт у Пчињи је војвода Крста. Након 24 сата ,жандари су откопани и послати у Бујановац. Кајмакам у Бујановцу је побеснео . Поручио је војводи да ће га убити. Крста је одговорио да ће пити кафу у Бујановцу. Назад се није могло. Сви су чекали развој догађаја. Падале су и опкладе.

На Божић 1909. у поподневним сатима Крста се ушетао у Бујановац, без оружја, свечано обучен. Ушао је у српску кафану. Кафана је била пуна највиђенијих Срба. Сви су били запрепашћени . Један од старијих трговаца је само промуцао. ,, Туго, Крсто. Луда главо. Што ћете тебе утепав Турци, колај работа. А ми што ће изгинемо? Тој не ваља.

" Војвода се само насмејао. ,, Ајде море!", подвикнуо је, ,,Једна је глава, нема две".

Попио је кафу, запалио чибук, попричао се са пренераженим Бујановчанима и изашао из кафане.Четири његова четника обучена као Турци,наоружана револверима, са одстојања су пратила војводу.

Крста је пошао полако ка излазу из Бујановца, према селу Раковац. У сусрет му је ишао један турски жандар.Крста га је замолио да припали чибук. Жандар му је пружио чибук и зачас остао разоружан,без револвера и пушке.

Ћутао је и чекао смрт. ,,Не се плаши", обратио му се војвода. ,,Сг ће идеш куде кајмакама и ће му кажеш да га је поздравија војвода Крста. И да ти даде дукат за овај муштулук. А и ја ти давам дукат".

Жандар је престрављен узео дукат, и промуцао нешто у вези са оружјем. Војвода се насмејао и рекао му где ће оружје бити остављено. Жандар је пошао ка Бујановцу, а војвода се са његовим четницима који су пристигли изгубио у сумраку.Догађај је одјекнуо целом Прешевском казом и Врањем.Срби су се задовољно смешкали а Турци беснели.Четнички војвода који се шета по Бујановцу.То никада није било.
У Првом светском рату војвода Крста Ковачевић учествује са шесторицом браће. Самостално преводи чету преко Албаније 1915-1916. године. Учествује у пробоју Солунског фронта.


Предлог Магацин-а: Сакупи се једна чета мала…

Споменица " Крста"
Извор: Facebook/Ђедовина

Војвода Крста Ковачевић Прешевски, србија, четници
http://www.magacinportal.org/2017/09/01/silan-je-bio-vojvoda-krsta-kovacevic-presevski/
Силан је био војвода Крста Ковачевић-Прешевски Силан је био војвода Крста Ковачевић-Прешевски Reviewed by Гладиус on септембар 01, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.