У Бечу о односима дијаспоре и матице

Након летње паузе, традиционални Просвјетини сусрети и разговори су били посвећени теми Матица и дијаспора – како даље? Трибина је одржана 9. септембра у свечаној сали цркве св. Саве у Бечу а учесници, гости Просвјете, били су чланови тима Матице исељеника и Срба у региону, са седиштем у Београду.


Скуп је отворио отац Крстан Кнежевић, заменик владике аустријско- швајцарског Андреја, истичући значај међусобне сарадње Срба из расејања са својом матицом и похвалио постојање овакве институције која брине о Србима ван Србије.

Поздрављајући присутне, проф. Срђан Мијалковић је напоменуо да се и Матица исељеника и Срба у региону, као и Просвјета бави очувањем и неговањем српског језика, културе и традиције и да је потреба за заједничким деловањем и бољим повезивањем велика и важна.

Проф. Светлана Матић, секретар Просвјете је присутнима представила госте, који су активно учествовали у дискусији, а то су били: Миодраг Јакшић, председник Матице, Гордана Влајић, програмски директор, Александра Радаковић, пословни секретар, Владимир Благојевић, саветник и Др Михаило Вукас, председник Скупштине.

Миодраг Јакшић се захвалио Просвјети и рекао да је њен рад цењен и запажен у Србији, па је природно да се са сусретима са дијаспором започело управо у Бечу, са Просвјетом као домаћином.

Он је истакао да је циљ оваквих разговора, који ће се након Беча наставити у Будимпешти, Стокхолму, Темишвару и другим европским градовима, да се однос државе Србије и дијаспоре поправи. Он је нагласио да је Матица отворена и вољна да промовише стваралаштво наших људи из расејања. Говорило се и о користима које ће имати сви будући чланови Матице, која настоји да буде сервис и место где ће наши људи из иностранства моћи да потраже помоћ у решавању многобројних недоумица, да се представе и осећају као код куће, кроз разне манифестације, изложбе, тематске скупове, промоције књига и друге активности.



Овом приликом су гости поклонили домаћинима 25 буквара за учење српског језика у Просвјетиној школи српског језика која започиње ову школску годину 1. октобра.

Међу публиком били су представници више српских организација, савеза и заједница, а проф. Мијалковић их је позвао да следе пример Матице и почну да подржавају Школу српског језика, која је намењена и деци из свих српских клубова и да је време да схвате да је та школа заједничка и на добробит свих Срба у Бечу и Аустрији.

Представници Матице и Просвјете су се и у недељу , након Литургије, обратили публици у Храму Светог Саве у Бечу , а делегација Матице исељеника и Просвјете примљена је и у Амбасади Србије у Бечу. Са Гораном Брадићем, првим саветником Амбасаде, вођен је добар разговор у коме је истакнуто да су питања очувања српског језика кључни за опстанак српског националног бића у Аустрији, а и у расејању уопште.

Закључено је да се почетак сарадње између Матице исељеника и Срба у региону и СПКД Просвјета и у будућности настави конкретним акцијама и заједничким пројектима.

Беч, 11.септембар 2017.
ПР.Просвјета Аустрија


аустрија, дијспора, матица, Просвјета, Срби
http://www.magacinportal.org/2017/09/12/u-becu-o-odnosima-dijaspore-i-matice/
У Бечу о односима дијаспоре и матице У Бечу о односима дијаспоре и матице Reviewed by Гладиус on септембар 12, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.