Обнавља се Лазарев град

[caption id="attachment_54669" align="aligncenter" width="600"] Донжон кула у Лазаревом граду, Фото: Туристичка организација Крушевца[/caption]

После много година ишчекивања најзад је договорена процедура обнове комплекса средњовековног Лазаревог града.


У Скупштини града о томе су разговарали директорка Републичког завода за заштиту споменика Културе Мирјана Андрић и градоначелник Крушевца Драги Несторовић. У разговору су учествовали и њихови сарадници, стручњаци за заштиту споменика културе од изузетног значаја.

Договорен је почетак званичне процедуре обнове Лазаревог средњовековног града, у којем се налазе чувена Донжон кула, многи објекти из дворског комплекса, Црква Св. Стефана познатија као Лазарица, Споменик кнезу Лазару, рад академског вајара Небојше Митрића... Обнова ће обухватити заштиту Споменика косовским јунацима, који се налази у центру града, рад Ђорђа Јовановића, који је за то дело добио златну медаљу на изложби вајарских дела у Паризу 1900. године.

Изградња Споменика косовским јунацима започета је за време владавине династије Обреновића, а завршена у време владавине Карађорђевића. Камен темељац положио је краљ Александар Обреновић 1889. а част да  га открије имао је краљ Петар Први Карађорђевић. Споменик, као јединствено монументално дело, симболизује борбу српског народа за слободу.

Директорка Мирјана Андрић прихватила је да дефинише ходограм активности и израду одговарајућег елабората, како би се на најбољи могући начин заштитило изузетно културно благо и споменици наше националне историје. Крушевљани су се, пре свега због средњовековних споменика културе, деценијама неуспешно борили да од Краљева преузму надлежност за заштиту својих споменика културе. Долазак директорке Републичког завода за заштиту споменика културе у Крушевац је велико охрабрење да ће многи проблеми заштите и очувања културног блага бити овога пута решени.

Аутор: Р. Станковић
Извор: Политика

крушевац, Лазарев град, обнова, србија
http://www.magacinportal.org/2017/09/07/obnavlja-se-lazarev-grad/
Обнавља се Лазарев град Обнавља се Лазарев град Reviewed by Гладиус on септембар 07, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.