Klett-ско образовање: Ученица испала са такмичења због тачног одговора

udžbeniciУченица осмог разреда ОШ "Живан Маричић“ у Жичи није се пласирала на републичко такмичење "Књижевна олимпијада“ за један бод иако је задатак тачно урадила.


Проблем – да ли се пише "Смрт мајке Југовића“ или "Смрт Мајке Југовића“.


"На окружном такмичењу ученица није добила бод за тачно урађен 11. задатак и самим тим није се пласирала на виши ниво такмичења. Она је као тачан одговор написала 'Смрт мајке Југовића'. У кључу за прегледаче једини дозвољен одговор је био 'Смрт Мајке Југовића'. Одговор није признат због правописне грешке", наводи професор српског из те школе Данило Спасојевић у отвореном писму Друштву за српски језик објављеном на сајту “Недељника”.

Међутим, он истиче и да је девојчица учила из из литературе која се користи у редовној настави - читанке за шести разред Издавачке куће „Klett", коју је одобрило Министарство просвете.

Како наводи, у свим уџбеницима које ученици данас користе пише онако како је девојчица написала. Професор поставља питање зашто је она кажњена када је написала онако “како су они написали”, али и зашто у уџбеницима штампаним 2015. године није примењено оно што је прописано 2010. године.

Да ли заслужују наши ученици да не оду на републичко такмичење ако напишу онако како су то видели од универзитетских професора”, наводи он у писму.

Осим тога, подсећа и да додатна литература даје идентичне резултате.

"Знамо да се Друштво позива на Правопис српскога језика Матице српске (2010) и да у том издању (које је врло оспоравано претходних година у универзитетским круговима) аутори препоручују да се ‘мајка Југовића’ пише као ‘Мајка Југовића’”, наводи Спасојевић.

Он је нагласио да се професорка српског језика код које та ученица иде на часове обраћала Друштву, уложивши приговор, али добила је само штур одговор у облику једне једине реченице, без неопходног образложења за неприхватање приговора.

На крају он пита “хоће ли ово друштво да подстиче младе да показују знање и буду награђени због тога, или ће да обесхрабрује тако што ће њихов успех зависити од тренутног и неаргументованог става конфузног система".

Предлог Магацин-а:


Драгољуб Петровић: Ко нам пише уџбенике

Извор: Б92
Klett-ско образовање: Ученица испала са такмичења због тачног одговора

образовање, србија, српски језик, српско школство, уџбеници
http://www.magacinportal.org/2016/05/12/klett-sko-obrazovanje-ucenica-ispala-sa-takmicenja-zbog-tacnog-odgovora/
Klett-ско образовање: Ученица испала са такмичења због тачног одговора Klett-ско образовање: Ученица испала са такмичења због тачног одговора Reviewed by Гладиус on мај 12, 2016 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.