Злочин без казне: Сутра 13. годишњица од убиства деце у Гораждевцу

[caption id="attachment_23588" align="aligncenter" width="468"]Није ово обичан злочин, ја разумем да може неко неког да убије, да киднапује, али да пуцаш у 100 голе деце, са 78 метака у два рафала и једном појединачно, то је злочин над злочинима - каже отац убијеног Панта Дакића. Није ово обичан злочин, ја разумем да може неко неког да убије, да киднапује, али да пуцаш у 100 голе деце, са 78 метака у два рафала и једном појединачно, то је злочин над злочинима - каже отац убијеног Панта Дакића.[/caption]

У цркви Пресвете Богородице и на гробљу у Гораждевцу сутра ће бити служен помен Ивану Јововићу (19) и Пантелији Дакићу (12), убијеним 13. августа 2003. године, када су непознате особе из аутоматског оружја пуцале на децу док су се купала на Бистрици.


За тај злочин у коме су тешко рањени и Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) још нико није одговарао, а Еулекс је услед недостатака доказа затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од УНМИК.

Родитељи убијене деце разочарани су што починиоци овог злочина још нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати.

Пре нешто више од годину дана, у серији напада на повратнике у Клини и инцидената у Гораждевцу, непознате особе бациле су молотовљев коктел на спомен облежје српских жртава рата и деце страдале на Бистрици.

Тада је једино реаговала Епархија рашко призренска која је оценила да је рушењем споменика породицама које су изгубиле ближње током рата као и у масакру на Бистрици нанет додатни бол.

Крајем 2015. године непознате особе додатно су оштетиле споменик, пуцајући на њега. Канцеларија за Косово и Метохију је након тога у фебруару обновила споменик.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села, никада нису откривени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће "преврнути сваки комад земље како би нашао убице", а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК.

УНМИК је после напада у Гораждевцу саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру из "калашњикова" на групу од око 50 деце и младих, већином Срба из гораждевачке енклаве".

Косовска полиција саслушала је 75 сведока, међу којима су била и рањена деца. Претресла је 100 кућа. Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и из године у годину понављају да су то рекли и Кфору.

- Није ово обичан злочин, ја разумем да може неко неког да убије, да киднапује, али да пуцаш у 100 голе деце, са 78 метака у два рафала и једном појединачно, то је злочин над злочинима - каже отац убијеног Панта Дакића.

Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

У Гораждевцу данас живи око 700 Срба, што је трећина њиховог броја од пре 1999. године.

Убиство у Гораждевцу, спада у један од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово.

[caption id="attachment_31703" align="aligncenter" width="392"]Фото: Извини Србијо Фото: Извини Србијо[/caption]

Убице су остале некажњене као и у случају убиства у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева. У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Обилићу породица Столић, а код Подујева 12 путника када је аутобус "Ниш експреса", који је ишао на задушнице дигнут у ваздух.

Помену ће присуствовати помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: Блиц
Злочин без казне: Сутра 13. годишњица од убиства деце у Гораждевцу

бистрица, гораждевац, деца, злочин, косово, КФОР, метохија, србија
http://www.magacinportal.org/2016/08/12/zlocin-bez-kazne-sutra-13-godisnjica-od-ubistva-dece-u-gorazdevcu/
Злочин без казне: Сутра 13. годишњица од убиства деце у Гораждевцу Злочин без казне: Сутра 13. годишњица од убиства деце у Гораждевцу Reviewed by Гладиус on август 12, 2016 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.