"Дани Српске у Србији" од 15. до 21. септембра

Пета по реду манифестација "Дани Српске у Србији" одржаће се од 15. до 21. септембра у двадесет градова Србије. Планирана су 32 културна, спортска, као и привредна догађаја, од којих је најзначајнији "Форум за успостављање заједничког оквира за пословање у региону".
Форум ће 21. септембра у Вили Републике Српске отворити председнице влада Србије и Српске, Ана Брнабић и Жељка Цвијановић.


— Циљ Форума је покретање дијалога о усаглашавању услова пословања у региону кроз размену искустава, представљања најбољих примера у пракси и програма за креирање повољног пословног амбијента — рекао је Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

Цицовић је најавио и три сусрета привредника Србије и Српске: у Врању, Новом Саду и у Суботици, који организују и привредне коморе Српске и Србије.
— То неће бити обични сусрети, јер ће учествовати само они који су заинтересовани да међусобно успоставе сарадњу. Већ знамо да једна од фирми из Бањалуке жели да део своје производње премести у Врање како би учинили јефтинијом и брже доступном своју понуду — казао је Цицовић.

Почетак манифестације «Дани Српске у Србији», коју ће у петак у 18 часова у Народном позоришту отворити председник РС Милорад Додик, биће прилика да публика и крај малих екрана на телевизијама РТРС и РТС, види премијеру једночинке «Трезвено, сабрано и саборно», чији сценарио потписују Неле Карајлић и Вуле Журић.
— Част ми је што сам позван да «режирам» отварање и зато што имам интимну жељу да културу РС што више представим Србији — рекао је Карајлић. — Најважније ми је било да направимо нешто неуобичајено, што ће дуго остати у сећању. Представа коју припремамо иза себе има идеју неопходности нашег заједништва.

Влада Србије донела је решење о додели 660,05 милиона динара једнократне финансијске помоћи Републици Српској, ради реализације заједничких пројеката — објављено је у најновијем броју «Службеног гласника». Новац се издваја из средстава текуће буџетске резерве.

Извор: srb.news-front

Дани Српске у Србији, република српска, србија
http://www.magacinportal.org/2017/09/13/dani-srpske-u-srbiji-od-15-do-21-septembra/
"Дани Српске у Србији" од 15. до 21. септембра "Дани Српске у Србији" од 15. до 21. септембра Reviewed by Гладиус on септембар 13, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.