Гробови српских ратника на Кајмакчалану зарасли у коров

[caption id="attachment_54859" align="aligncenter" width="600"] Гробови на Кајмакчалану; фото: Удружење "Коста Пећанац"[/caption]

За шест дана колико су боравили на Кајмакчалану у Македонији, чланови куршумлијског Удружења “Коста Пећанац” и Удружења “Кајмакчалан” из Београда очистили су и средили на десетине запуштених српских гробаља погинулих војника у Првом светском рату у атару села Скочивир, Трново, Добровени, Живоино.


Миле Копривица, председник куршумлијског Удружења и један од иницијатора акције, тврди да су српска гробља на Кајмакчалану расута на преко 90 локација, а да се на овом простору још могу пронаћи неоткривени гробови зарасли у трње и коров.

И сам потомак славних предака, Копривица истиче да је на највећем гробљу настрадалих Срба у селу Скочивир, где има око 500 гробова, пронашао претка Тодора Р. Копривицу пореклом из села Вукојевац у куршумлијској општини.
Након сто година, запалио сам свећу и одржао помен свом претку који је живот изгубио као поднаредник II пешадијског пука Књаз Михајло. Пронашао сам и гроб још једног земљака, извесног Вукојице Аздејковића из села Ђуревац код Прокупља. Војници који су се овде борили и изгинули, били су из свих крајева Србије – каже Копривица.

Он истиче да је очишћено на десетине локација, али да је то тек један део гробаља на којима почивају кости јунака која су годинама заборављена од свих.

[caption id="attachment_54860" align="aligncenter" width="500"] Чишћење гробља; фото: Удружење "Коста Пежанац"[/caption]

Копривица додаје и да је крајње време да се спроведе једна организована акција на Кајмакчалану, где ће се пописати сва гробља, пронаћи и уредити сваки споменик како би се бар мало одужити нашим славним прецима.

[caption id="attachment_54861" align="alignleft" width="319"] Фото: Удружење "Коста Пећанац"[/caption]

Иначе, у пробијању Солунског фронта, једну од најкрвавијих, најпресуднијих и најславнијих битака, у јесен 1916. године, српска војска водила је на Кајмачкалану, у данашњој Македонији, где је за 19 дана, борећи се прса у прса, за слободу отаџбине пало на хиљаде српских јунака.

Сви они сахрањивани су док су борбе још трајале, одмах уз линију фронта, на импровизованим гробљима, у портама цркава и по врлетима ове планине.

[caption id="attachment_54862" align="aligncenter" width="600"] Очишћено; фото: Удружење "Коста Пећанац"[/caption]

Извор: Јужне вести

велики рат, војничко гробље, Кајмакчалан, удружење Коста Пећанац
http://www.magacinportal.org/2017/09/26/grobovi-srpskih-ratnika-na-kajmakcalanu-zarasli-u-korov/
Гробови српских ратника на Кајмакчалану зарасли у коров Гробови српских ратника на Кајмакчалану зарасли у коров Reviewed by Гладиус on септембар 26, 2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.